Akcja „Hamantasze dla Ukrainy” w Muzeum POLIN

Redakcja/Editorial staff English translation: Andrew Rajcher, 9 marca 2022
Od 11 marca w Muzeum POLIN można oglądać nową wystawę czasową „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Wystawie towarzyszyć będzie akcja „Hamantasze dla Ukrainy” – znakomici szefowie kuchni będą gościć w naszej przestrzeni kulinarnej i przygotowywać dla Was pyszne, tradycyjne ciasteczka związane ze świętem Purim. Będziecie mogli ich odwiedzić, zobaczyć jak pracują, posmakować hamantaszy i zabrać je ze sobą do domu. Cały przychód z akcji zostanie przekazany Polskiej Akcji Humanitarnej na rzecz ofiar wojny w Ukrainie.

Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia?

11 marca w Muzeum POLIN swoje otwarcie będzie miała wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, na której zaprezentowana zostanie kultura żydowska w różnych zakątkach świata. Pokazane zostaną charakterystyczne dla kuchni żydowskiej potrawy, sposoby ich przyrządzania, ich znaczenie i pochodzenie.

Jednym z takich dań są hamantasze, zwane też uszami Hamana – nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień żydowskiego święta Purim i spożywane w jego czasie. W tym roku świętujemy je 16 marca.

Weź udział w akcji dla Ukrainy!

W dniach 11–12 marca w przestrzeni kulinarnej Muzeum POLIN spotkać będziecie mogli szefów i szefowe kuchni: Alessię Di Donato, Aleksandra Barona, Marię Przybyszewską i Sabinę Francuz oraz konsultantkę kulinarną Dominikę Targosz. Wspólnie z wolontariuszami wypiekać będą oni pyszne, tradycyjne ciasteczka. Każdy z Was może przyjść o dowolnej godzinie, zobaczyć jak pracują nasi goście, przekazać datek na rzecz ofiar wojny w Ukrainie i oczywiście – wziąć ze sobą hamantasze. 

Wydarzenie jest częścią międzynarodowej akcji „Hamantasze dla Ukrainy” zainicjowanej przez Laurel Kratochvilę, którą będziecie mogli spotkać na miejscu. Więcej o akcji: Hamantashen for Ukraine.

11–12 marca (piątek–sobota), godz. 11.00–20.00, wstęp wolny

  • 11 marca (piątek): Dominika Targosz, Maria Przybyszewska
  • 12 marca (sobota): Aleksander Baron, Alessia di Donato, Sabina Francuz

Wejście do przestrzeni kulinarnej Muzeum POLIN mieści się od strony pl. Bohaterów Getta. Datek na rzecz Polskiej Akcji Humanitarnej będzie można przekazać do puszki dostępnej na miejscu (tylko gotówka).

Niech będzie to nasz wyraz solidarności z ofiarami wojny. Hamantaszami podzielmy się z bliskimi, datkami – z mieszkańcami Ukrainy.


  • Laurel Kratochvila – specjalnością Laurel Kratochvili są klasyczne aszkenazyjskie i francuskie wypieki. Od 2013 r. jest właścicielką i szefową piekarni Fine Bagels w Berlinie. Jest również współzałożycielką Nosh Berlin, pierwszego berlińskiego Tygodnia Żydowskiego Jedzenia, i organizatorką Sztetla Neukoelln, festiwalu muzyki i kultury jidysz w Berlinie. Laurel twierdzi, że bakcyla kuchni aszkenazyjskiej połknęła w wieku lat pięciu, kiedy to dwukrotnie zakrztusiła się gołąbkami swojej babci.
  • Aleksander Baron – jeden z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju. 
  • Alessia Di Donato – Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica. 
  • Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała m.in. z Festiwalem Kultury Żydowskiej, tworząc kuchnię festiwalową w krakowskim Chederze, gdzie zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań. Założyła kolektyw Mecyje, z którym propaguje twórczość i dorobek Fani Lewando. We współpracy z nim stworzyła bloga i wydała książkę z 80 przepisami autorstwa Fani. Od roku zajmuje się architekturą informacji i projektowaniem interfejsów, pisze książki i bloga, opracowuje treści o tematyce kulinarnej na potrzeby mediów społecznościowych i wciąż gotuje. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki, zmierzone, odważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób, i fotografie pokazujące naturalne piękno jedzenia.
  • Maria Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, doświadczenie w kuchni zdobywała podczas stażu w legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. W ramach rezydencji w Opasłym Tomie stworzyła w pełni roślinne, autorskie menu degustacyjne. Była szefową kuchni min. w Youmiko Vegan Sushi. Prowadzi popularne konto na Instagramie @komfortowanko. O sobie pisze tak: „jestem kucharką i twórczynią przepisów. Moją kuchnię określiłabym jako roślinną, bez dokładnego definiowania swojej diety. Staram się jeść i gotować świadomie, maksymalnie wykorzystując lokalne produkty i sezonowe warzywa i owoce”.
  • Dominika Targosz – ambasadorka projektu Chefs for Change, konsultantka kulinarna w zakresie kuchni roślinnej. Po kilku latach pracy w restauracyjnym świecie zajęła się działalnością, w której może dzielić się zebraną wiedzą i doświadczeniem. Współpracuje z restauratorami prowadząc warsztaty z zakresu planowania menu, wprowadzania roślinnych dań i wypieków oraz pokazuje jak uczynić je maksymalnie pysznymi. Z zainteresowaniem śledzi rozwój rynku alternatyw mięsa, współpracuje z producentami żywności wnosząc do procesu perspektywę szefowej kuchni. Z przyjemnością wraca do serwowania potraw na gościnnych pop-upach i wyjazdach warsztatowych. Autorka publikacji „Elementarz Kuchni Roślinnej” oraz współautorka „Roślinnego Przewodnika Cukierniczego” wydanych przez RoślinnieJemy.

» Przeczytaj więcej: „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Nowa wystawa czasowa w Muzeum POLIN